tiistai 30. heinäkuuta 2013

Jung Chang: Villijoutsenet

Tässäpä valtaisan hyvä teos kaikille, joita kiinnostaa Kiinan viime vuosisadan historia kerrottuna kolmen kiinalaisen naisen tarinan avulla. Auttaa myös ymmärtämään mitkä tapahtumat ovat muokanneet kiinalaisista sellaisia mitä he ovat. Historiankirjoista saa varmasti peruskäsityksen, mutta tämä teos kuvastaa sitä todellisuutta jota kiinalaiset ihan oikeasti julkisivusta huolimatta elivät. Toki kerrottuna muutamien henkilöiden kautta, mutta voisin ajatella miljoonien ihmisten samaistuvan näihin. On jotenkin outoa ajatella, että tätä teosta ei saa julkaista vieläkään Kiinassa. Vielä oudompaa on se, miten edelleen Kiinassa sensuroidaan ihmisten vapaata nettisurffailua. Kuulemani mukaan esimerkiksi Facebook on täysin poissa pelistä. Tai ainakin oli vielä vuosi sitten.

Tämän luettuani ymmärrän paljon paremmin miksi kiinalaiset eivät esimerkiksi myönnä etteivät ymmärtäneet jotain asiaa eivätkä sano koskaan "ei" jos heiltä jotain pyytää. Varsinkaan työelämässä. Syyt ovat syvällä ja varsin ymmärrettäviä. Historia on muokannut kiinalaisista erikoisen kansan, jossa mielipiteitä ei arvosteta eikä niitä uskalleta tuoda julki edes pienessä piirissä. Ehkä siinä olisi länsimaalaisille hieman opittavaa, mutta ei toki tuossa mittakaavassa eikä samoin historian keinoin.

Pidin siis kovasti kirjasta ja suosittelen. Jung Chang kirjoittaa sujuvasti ja tekstiä oli hyvä lukea vaikka aihe olikin raskas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti