lauantai 13. joulukuuta 2014

Olli Korjus: Kuusi kuolemaantuomittua


Ehkä mielenkiintoisin kirja, joka punakapinan ajoista on kirjoitettu. Pidin myös Virpi Hämeen-Anttilan Yön sydän on jäätä romaanista, joka asettui mukavasti tähän aikakauteen ja vahvasti mielenkiintoinen on myös Punavankileirit 1918 joka avaa punakapinaa. Mutta tämä. Tämä se vasta oli jotain. Tässä pääsi ihan eri tavalla aikakauteen sisälle ja sai vahvan kuvan millaista se elämä punakapinan aikoihin ja sen jälkeen oli. Kirja on myös siitä harvinainen, että näkökulma on punaisten puolella. Eli "roskaväen" kuten voittajat eli valkoiset punaisia kutsuivat.

Kirjassa kuvataan Kalle Sjögrenin, Nestor Gyldenin, August Mörnin, Erkki Raiteen (Raide), Kustaa Salmisen ja Martti Vesan elämää. Heitä yhdistää kaksi asiaa. Heidät on valtiorikosoikeudenkäynneissä tuomittu kuolemaan ja heidät on teloitettu samana päivänä 6.9.1918 Kustaanmiekan valleilla, joka sijaitsee Suomenlinnassa. Kaikki olivat kotoisin eri paikkakunnilta, joten kirjassa päästään tutustumaan sekä maaseudun että kaupunkien elämää ja meininkiä. Jokaisen kohdalla kerrotaan sen verran myös ihan lapsuudesta ja ajasta ennen punakapinaa, joka on arkistoihin ja tutkimuksiin kirjattu.

Toivon, että tämä sarja jatkuu. Janoan samanlaista kertomusta heistä, jotka teloitettiin samoilla valleilla 26.9.1918. Sieltä kun löytyy nimi Pelander, Kaarlo Heikki, 59, kirvesmies, Turku. Hän on isoäitini isoisä. Mies kenen nimeä isoäitini ei tiennyt, koska miehestä ei koskaan puhuttu, sanottiin vaan että oli ollut punainen. Aloin tekemään sukututkimusta ja sitä kautta paljastui sekä nimi että se ettei mies ollut kovin mukava ihminen. Ainakaan siis mitä isoäitini pikkuserkku on pystynyt kertomaan eikä nämä valtiorikosylioikeuden kuulustelupöytäkirjatkaan kovin hyvää kuvaa antaneet. Tosin, en ihan sokeana lähtisi luottamaan kaikkeen mitä pöytäkirjoista löytyy (joka myös tässä kirjassa tulee hyvin ilmi), mutta silti jotenkin on sellainen olo ettei ne pöytäkirjat ihan hirveästi valehtele tästä meidän Kaarlosta kun ottaa huomioon muut asiat. Olisi aivan mahtavaa jos Olli Korjus ottaisi haltuunsa tämän ryhmän.

Kirja antaa äänen punaisille. Heille ketkä hävisivät ja joista on tehty suuria pahiksia. Kaikkia keitä kiinnostaa 1918 tapahtumat. Lukekaa ihmeessä tämä kirja. Tämä oli hieno.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti